HACCP szakmai, élelmiszer jogszabályi újdonságok, feladatok

Változik a különleges táplálkozási igényű termékek előírása: 

2016. július 20-tól nincs a kereskedelemben bébiétel és diabetikus termék jelölés!

 

Helyette van:

a) anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek;

b) feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek;

c) speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek;

d) testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek.

Tápérték jelölés kötelező 2016 decembertől!

Kikre vonatkozik a tápértékjelölés???

  • Minden gyártóra
  • Minden vendéglátóra
  • Minden közétkeztetőre
  • Minden csomagoló üzemre

Önök hogyan fogják kiszámolni a tápérték adatokat a termékeikre???

  • Saját maguk csinálják manuálisan
  • Programot vesznek vagy bérelnek hozzá és azzal készítik el!
  • Kiadják a recepteket és elkészíttetik szakemberrel

Kérjen ajánlatot nálunk: Tápértékszámító program

Élelmiszerkönyvi változások hamarosan

Pékáruk:

  • a fehér és félbarna kenyerekre vonatkozó szabályok úgy módosulnak, hogy elkészítésükhöz az eddig előírt lisztek (a fehér kenyérnél BL80, a félbarnánál BL112 és RL90) mellett maximum 1 százalékban más lisztet is fel lehet használni, ha adalékanyag hordozójaként kerül a termékbe.
  • az Élelmiszerkönyvben eddig is szereplő kenyérfélékre (fehér, félbarna, rozs- és rozsos, a többgabonás stb.) vonatkozó több szabályt részben módosít. A jelenlegi szabályok például a rozsos kenyérnél megengedték, hogy csak 15,1 százalékos legyen a rozsliszttartalom, az új szabályok azonban minimum 30 százalékot írnak elő. A rozskenyérnél pedig az aktuális szabály minimum 40 százalékos rozslisztarányt vár el, amit a tervezet 60 százalékra emel.
  • meghatározza az Élelmiszerkönyvbe újonnan bekerülő kenyerek, például a Graham-, a teljes kiőrlésű, a tönköly-, a kukoricás kenyér tartalmát és elkészítési módját.

Húskészítmények:

A Magyar Élelmiszerkönyv módosítása ennek szellemében készült. Hatályba lépésével a Magyarországon hagyományosan előállított és ismert hústermékek jobb minőségben készülhetnek és a fogyasztók a termékek beltartalmáról is részletesebb tájékoztatást kapnak.

Az új szabályozás meghatároz néhány fontos fogalmat:

− hogy mi tekinthető húsnak, és mi nem, 
− néhány termékcsoport esetén előírja, hogy legalább hány százalékban kell húst tartalmaznia, 
− vagy például, hogy a májas termékek hány százalékát kell máj felhasználásával készíteni.

A felvágottaknak minimum 50 százalék húst kell tartalmaznia. A párizsi és virsli elvárt legalacsonyabb hústartalma 40%-ról 51%-ra emelkedett.

 images jogszab  
2015.április 1-től allergén tájékoztatás a végfogyasztó részére
 
Kereskedők, vendéglátók, közétkeztetők! 
 
  • Ki kell írni az allergén információkat! 
  • A tájékoztatás módját szabályzatba kell foglalni!
  • A dolgozókat allergén képzésben kell részesíteni!

(+36 20) 312 6892

Érvényes az új transzzsírsavrendelet

A rendelet a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszerekre terjed ki.

A rendelkezés azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak.

Az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírsavakra nem vonatkozik a szabályozás.

Közétkeztetés

A közétkeztetőket a saját rendeletük (37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról) hatályba lépése is változtatásokra kötelezi a jelölési rendelet változásain kívül (2015. január 1-től)

Fő tájékoztatási feladat:

Az étlapon fel kell tüntetni az étel adagjára vonatkoztatva az allergén tartalmat, sótartalmat, igény esetén a tápértéktartalmat (2016. decembertől ez is kötelező lesz)

Mit kell ehhez tennie a közétkeztetőnek többek között?

1.)    Csomagolatlan termék beszállítóktól be kell kérni a termékspecifikációkat (termékkísérőket, terméklapokat) az allergénekre és a sótartalomra is.

2.)    El kell készíteni / módosítani kell az anyaghányad nyilvántartást az allergén tartalomra vonatkozóan.

3.)    Meg kell határozni az ételek sótartalmát. Ehhez tápérték számítást kell végezni (min. sótartalom) az ételeknél.

Saját fejlesztésű, pontos TÁPÉRTÉK SZÁMÍTÓ programunkkal IDŐT, PÉNZT takarítunk meg Önöknek. Kérjen tájékoztatást!

Elkészítettük a 

TÁPÉRTÉKES, SÓTARTALMAS, ALLERGÉNES Anyaghányad nyilvántartást CD-t a KÖZÉTKEZTETŐKNEK!

Bővebben!>>>>>
Tel: (+36 20) 312 6892


 

Mit követel a jelölési rendelet?

  1. Az élelmiszerek allergén tartalmáról a fogyasztók kapjanak tájékoztatást.
  2. Az élelmiszerek címkéi, csomagolásai adjanak kellő információt a fogyasztónak.
  3. A csomagolás feliratai legyenek olvashatóak, jól láthatóak.

Hogyan érintik ezek a változások az élelmiszerlánc különböző területeit?

 Élelmiszeripar

1.)    Csomagolt termékeket gyártók

a.)    Át kell vizsgálni, ha szükséges meg kell változtatni a csomagolás feliratait, tartalmát

  • Rá kell írni az allergén összetevőket a megfelelő módon a csomagolásra
  • Teljes és helyes felirat alapján át kell vizsgálni a látható felület nagyságát, betűméreteit.

b.)    Módosítani kell a háttér dokumentumokat, gyártmánylapokat át kell dolgozni a megváltozott címke alapján, valamint ki kell egészíteni az allergénekkel és az újabb elvárásokkal. (pl. TFA)

c.)    Vevőik elvárásai alapján el kell készíteni, módosítani kell a termékspecifikációkat.

d.)   Vevőik elvárásai alapján ki kell számítani a termékek tápérték adatait. Azt kérésre át kell adni a partnereknek.

2.)    Csomagolatlan terméket gyártók.

a.)    Meg kell határozni a termékek allergén összetevőit, transzzsírsav tartalmát.

b.)    Módosítani kell a termékek gyártmánylapjait az újabb elvárások szerint.

c.)    Létre kell hozni vagy módosítani kell a termékek termékkísérőit (specifikációk, termék lapok) és minden viszonteladó partnernek (kereskedő, vendéglátó, közétkeztető) át kell adni azokat.

d.)   Vevőik elvárásai alapján ki kell számítani a termékek tápérték adatait. Azt kérésre át kell adni a partnereknek.

Élelmiszerkereskedelem 

1.)    Csomagolatlan termék beszállítóktól be kell kérni a termékspecifikációkat (termékkísérőket, terméklapokat)

2.)    A vevők részére tájékoztató feliratot kell készíteni a csomagolatlan termékek allergiát és intoleranciát okozó tartalmáról.

3.)    A csomagolt termék beszállítóktól meg kell követelniük a 2014. december 13 után csomagolt termékek szükséges és elégséges címkézését. (tartalom, méret, olvashatóság)

Vendéglátás

1.)    Csomagolatlan termék beszállítóktól be kell kérni a termékspecifikációkat (termékkísérőket, terméklapokat)

2.)    A vendégek részére tájékoztatást kell készíteni az ételek termékek allergiát és intoleranciát okozó tartalmáról

3.)    Az anyaghányad nyilvántartást el kell készíteni/ módosítani kell az allergén tartalommal, igény esetén el kell készíteni a tápértékszámítást az ételekre.

Milyen szolgáltatásunkat tudja igénybe venni, hogy segítsünk teljesíteni a jogszabályi elvárásokat?

  1. Címketanácsadás/Jelölési tanácsadás/ Fogyasztó tájékoztatás
  2. gyártmánylap készítés / átdolgozás, tápértékszámítás
  3. anyaghányad készítés / átdolgozás, tápértékszámítás
  4. Kész gyártmánylap CD-k csomagolatlan termék gyártóknak allergénekkel, jelölési előírásokkal frissítve 2014. december 13-i megfeleléssel.
  5. Kész gyártmánylap CD-k csomagolatlan termék gyártóknak allergénekkel, jelölési előírásokkal frissítve 2014. december 13-i megfeleléssel. + tápértékszámítással(előrendelésben)
  6. Kész anyaghányad CD allergénekkel, sótartalommal
  7. Kész anyaghányad CD allergénekkel, sótartalommal + tápértékszámítással 100 adagra vonatkozóan (előrendelésben)
  8. Tápértékszámítás

Rendelje meg most 

Telefon:

(+36 20) 312 6892      ,    +3630/5000-524

 E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

 Szolgáltatásainkhoz olvasson tovább! 

Önnek szüksége van HACCP-re ?

  • Helyszíni bejárással megtekintjük az Ön egységét.
  • Felállítjuk a hatósági megfeleléshez szükséges folyamatokat (technológia, áru útvonal, szakosítás, nyomonkövetés, stb)
  • Átbeszéljük az élelmiszerbiztonsági feladatokat.
  • Felállítjuk a higiéniai feladatokat (kézmosás, mosogatás, takarítás)
  • Megvitatjuk a járulékos feladatokat (személyi higiénia, rágcsáló-rovar védelem, hulladékkezelés, göngyölegtárolás)
  • Majd a helyszínen látottak alapján elkészítjük Önnek az egységére szabott HACCP dokumentációt!
  • Külön engedély kérelemnél segítünk Önnek a dokumentáció összeállításában, ha kéri!

Tanácsadóinknak ez rutin feladat, de az általunk összeállított HACCP szabályzat az engedélyezéshez is dokumentációt biztosíthat Önnek.

Kérjen ajánlatot!>>>

Önnek üzlet kialakítási tanácsokra van szüksége?

Helyszíni tanácsainkkal segítjük Önt, hogy a kiválasztott üzlethelyiségből, a tervezett termékekhez milyen kialakítási, technológiai, szakosítási, nyomonkövetési feladatai lesznek a megfeleléshez.

  •  Megtekintjük a helyszínt.
  • Átbeszéljük a technológiai kialakítást.
  • Áttekintjük a tervezett termékekhez szükséges kialakítási feladatokat.
  • Tanácsot adunk az engedélyezéshez szükséges feladatokhoz.
  • Elkészítjük a hatósági egyeztetéshez szükséges dokumentációkat.

Üzletnyitásról még többet megtudhat itt!>>>

Önnek régi a HACCP-je?

Átdolgozásra, aktualizálásra, frissítésre kötelezték?

HACCP rendszert aktualizálni csak helyszíni bejárással vállalunk, mert így nem csak a dokumentációt tudjuk módosítani, hanem átvizsgáljuk az egységet a hatósági megfeleléshez.

  • Megnézzük a dokumentáció aktualitását a jelenlegi törvényi előírásokhoz, elvégezzük a szükséges módosításokat a HACCP kézikönyvben.
  • Átnézzük a jelenleg alkalmazott technológiát, elvégezzük a szükséges módosításokat a HACCP kézikönyvben.
  • Megvizsgáljuk a jelenlegi felelős személyeket, elvégezzük a szükséges módosításokat a HACCP kézikönyvben.
  • Áttekinjük a jelenlegi termékkört, elvégezzük a szükséges módosításokat a HACCP kézikönyvben.
  • Megfelelési bejárást tartunk az Ön hozzájárulásával az egységében és feltárjuk azokat a pontokat, amik kiemelt odafigyelést igényelnek a legközelebbi hatósági ellenőrzéshez!
  • Elkészítjük az Ön HACCP rendszerének módosítását és a rendszer működését igazoló tanúsítványt.

Kérjen ajánlatot!>>>

Önnek kémiai kockázatbecslésre van szüksége?

Segítünk Önnek a dokumentáció elkészítésében akár 1-2 napon belül.

Az ÁNTSZ kötelez ennek a dokumentációnak az elkészítésére minden olyan vállalkozást, ami veszélyes vegyi anyagot használ vagy forgalmaz.

Ilyen elemzést személyes találkozással készítünk Önnek, de telefonon és interneten keresztül tudunk a leggyorsabban és legköltségtakarékosabban elvégezni.

  • Ön jelzi igényét a kémiai kockázatbecslés elkészítésére.
  • Megbeszüljük a felmérés lehetőségeit.
  • Személyes felmérés esetén megnézzük az egységet és oktatjuk a dolgozókat!
  • Telefonos felmérésnél mi visszahívjuk Önt a megbeszélt időpontban.
  • Feltárjuk a veszélyes anyagok listáját és a felhasználási módját.
  • Átbeszéljük a beszerzési, tárolási, kezelési körülményeket.
  • Majd elkészítjük az elemzést és elküldjük Önnek a megbeszélt határidőre és az előre egyeztetett fizetési feltételekkel.

Kérjen ajánlatot!>>>

Önnek Munkavédelmi kockázatelemzésre van szüksége?

Minden munkáltatónak el kell készíttetnie ezt az elemzést az egység indulásakor, amikor alkalmazottakat vesz fel és ezt követően rendszeresen frissítetnie kell az elemzést a körülmények változásakor. De legkésőbb 3 évente újbóli elemzést kell készíttetnie munkavédelmi szakemberrel.

Munkavédelmi kockázatelemzést csak helyszíni bejárással vállalunk, mert így tudjuk feltárni a munkavédelmi és munkabiztonsági körülményeket, valamint át is vizsgáljuk az egységet a hatósági megfeleléshez.

  • Megnézzük a helyszínt a jelenlegi törvényi előírásokhoz.
  • Átnézzük a jelenleg alkalmazott technológiát
  • Megvizsgáljuk a jelenlegi munkaköröket
  • Áttekinjük a gépeket, berendezéseket. 
  • Megfelelési bejárást tartunk az Ön hozzájárulásával az egységében és feltárjuk azokat a pontokat, amik kiemelt odafigyelést igényelnek a legközelebbi hatósági ellenőrzéshez!
  • Elkészítjük az Ön Munkavédelmi kockázatelemzés dokumentációját.
  • Kérésre elvégezzük a munkavállalói munka és tűzvédelmi oktatását.

Kérjen ajánlatot!>>>