Legionella kockázatbecslés

Mi is a Legionella kockázatbecslés?

Rendeleti előírás, hogy „a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról” szóló 49/2015 (XI. 6.) EMMI rendeletben (továbbiakban rendelet) rögzített fő szabályoknak, előírásoknak megfelelő intézkedések gyakorlati megvalósítása a munkahelyeken rendben megtörténjen.  A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előirásokról szóló 49/2015. (XI.6.) EMMI rendelet előirásai 2016. február 4-től hatályosak.

A rendelet 9.§ (2) és (3) pontja rögzíti, hogy a fokozott Legionella fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben el kell végezni a kockázatbecslést és a kockázatcsökkentést.

Legionella baktérium:

A Legionella baktérium jellemzően épített vizes környezetekben szaporodik. Növekedésüket a 20- 50°C-os vizhőmérséklet segiti elő. 20°C alatt jellemzően nem szaporodnak, de nyugvó fázisban túlélnek és amikor a vízhőmérséklete eléri a megfelelő szintet, újra szaporodni kezdenek. A Legionella baktériumok 60 °C felett elpusztulnak. Szaporodásukhoz különböző tápanyagokat igényelnek, amelyek a vízrendszerekben megtalálható mikroorganizmusok a vízvezetékrendszerben kiülepedő anyagok vagy korróziós termékek. A használati melegvíz rendszer belsejében található biofilm a lerakodásokkal (üledék, iszap, vízkő és rozsda) együtt a Legionella baktériumok megtapadásához és nagyobb ellenálló képességéhez is hozzájárul. A Legionella fertőzést a baktériumot tartalmazó finom vízpermet (aeroszol) okozza. Léguti megbetegedést okoz, amelynek legsúlyosabb formája magas halálozási arányú tüdőgyulladás. A legnagyobb kockázatot a nagy épületek használati melegvíz rendszere, központi légkezelőrendszere, a levegőztetett meleg vizü medencék, de fertőzés forrása lehet a fogaszati kezelőegység viz keringető rendszere, a hidroterápiás kezelő, párasító/legkondicionáló rendszer is.

Cégünk a HACCP Tanácsadó Kft. vállalja az Ön egysége számára a legionella kockázatelemzés szakszerű kiépítését a fenti rendeletek alapján.

A legionella elemzés során az alábbi feladatokat végezzük el:

  1. Tájékozódás, információgyűjtés a munkahelyi feltételekről, szerződéskötés.
  2. Személyes találkozás során a legionella előfordulási valószínűség feltérképezése, a kockázatok és tényezők áttekintése, egyeztetése. A személyes találkozáshoz szükséges az adott helyszín meleg vízzel, víztartályokkal, kazánokkal, medencékkel kapcsolatos szaktudással bíró műszaki szakember jelenléte.
  3. A műszaki paraméterek begyűjtése.
  4. A kockázatot jelentő hiányosságok feltárása, javaslattétel a kockázatok mérséklésére.
  5. A legionella kockázatelemzés dokumentáció postai úton történő átadása a Megrendelő részére.

A tevékenység elvégzéséhez gyakorlati tapasztalat szükséges. Kollégáink részt vettek az ÁNTSZ legionella módszertani továbbképzésén.

Tekintse meg:  Képzési igazolások

Munkavédelmi  és legionella szakembereink:

Evi

Nagy Éva  élelmiszer-ipari mérnök, Legionella szakember

kassai_zsolt

Kassai Zsolt Munkavédelmi technikus

Kérjen ajánlatot! >>>

 

Komplex Ajánlatkérő

Az űrlap kitöltését követően rövid időn belül felvesszük Önnel a kapcsolatot
Kötelező
Kötelező
Kötelező
Telefonos tanácsadás
Technológiai rajz ellenőrzés
Üzletnyitási tanácsadás
Kialakítási tanácsadás
Tervdokumentáció
Különengedély
HACCP engedély
Kémiai kockázatbecslés
Munkahelyi kockázatelemzés
Egyéni védőeszköz szabályzat
Orvosi vizsgálatok rendje szabályzat
Munka-és tűzvédelmi oktatás
Élelmiszer higiéniai, HACCP oktatás
Tűzvédelmi szabályzat
Kiürítés számítás
Minőségirányítási rendszer felkészítés
Minőségirányítási rendszer auditálás
Gyártmánylap készítés
Anyaghányad készítés
Gyártmánylap átdolgozás
Címketanácsadás
Címketervezés
Önellenőrzési terv készítés

Tel: +36-30-5000-524