Mit kell tudni a HACCP-ről?

A leggyakoribb kérdések a HACCP rendszer körül! 


--1. Egy kávézót akarok nyitni, tényleg kell nekem HACCP rendszer? 

Igen, mert az EU-s (852/2004/EK rendelet) és a magyar (2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről) jogszabályok is előírják a HACCP rendszerek üzemeltetését és az engedélyhez szükséges listában is szerepel a HACCP dokumentum. 

--2. Miért nem mondták az ÁNTSZ-nél, hogy nekem HACCP is kell? 

Valószínűleg azért nem, mert a működés feltétele a HACCP rendszer alkalmazása, de nem az ÁNTSZ hatásköre a kialakítása. Az ellenőrzésekben viszont Ő is részt vehet , amikor az előírt hiányosságok megszüntetésének visszaellenőrzését végzi. 

--3. Miért kell nekem az Állategészségügytől is szakhatósági hozzájárulást kérni? 

A jelenlegi törvényi szabályozásban az állategészségügy végzi az élelmiszerlánc egészének ellenőrzését élelmiszerbiztonsági szempontból, így a HACCP-nek, mint élelmiszerbiztonságot alapvetően segítő belső szabályzatnak az ellenőrzését is. 


--4. Tulajdonképpen mi ez a HACCP? Önök adnak egy igazolást, hogy az egységem megfelel ennek és kész? 

A HACCP egy igazolásnál jóval többet jelent! Egy megfelelően kialakított rendszer leírja az Ön egységét, az Ön által érintett termékkört, a technológiai folyamatot, a környezetet, amiben dolgozik. Meghatározásra kerülnek azok a CCP (kritikus) pontok, ahol az élelmiszernek Önnél valami baja lehet. Ezeket a CCP pontokat szabályozás alá veszi, kialakítunk hozzá olyan gyakorlatias dokumentumokat, amikkel Önnek lehetősége van észre venni a veszélyesnek számító hibákat, de a dokumentáció csak pár percet vesz el naponta. 
Ebben a belső szabályzatban foglaljuk bele azokat a legfontosabb feladatokat, amiket az Ön egységében dolgozónak el kell végeznie az élelmiszer biztonsága érdekében. 

--5. Én letöltöttem az internetről valami anyagot! Az jó lehet nekem HACCP-nek? 

Sajnos abban a formában biztosan nem, mert Önnek azt az adott egységben végzett tevékenység alapján módosítani kell, pontosítva a termékleírást, folyamatokat, veszélyeket, utasításokat. 
2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről azt is előírja, hogy HACCP-vel csak szakember foglalkozhat, tehát az internetről letöltött, átalakított rendszert Önnek még auditáltatnia kell szakemberrel is. 


--6. Nekem azt mondta az ÁNTSZ, hogy ha spórolni akarok, akkor töltsek le az internetről HACCP-t.? 

Sajnos, hogy hatósági „szakemberek” ilyet is mondanak, egyébként ez azért van, mert az élelmiszerbiztonsági ellenőrzést nem az ÁNTSZ szakemberei végzik már… 
Érdekes, hogy az állategészségügyi szakemberek szájából még az ország egyetlen pontjáról sem hallottuk ezt a javaslatot az elmúlt 2 évben! 

--7. Az ismerősöm is boltos, ide adta nekem a naplóit, hogy másoljam le és ne költsek a HACCP-re! Megfelelő lesz ez így nekem? 

A HACCP rendszer nem csak naplókból áll! Egy teljeskörü , az élelmiszerbiztonságot alátámasztó, belső szabályzat ez a rendszer. Ennek csak a dokumentációs része a napló, a HACCP üzemeltetése a teljes rendszert jelenti. 
Érdekes, hogy még a mai napig vannak olyan egységek, ahol csak naplókat vezetnek, de HACCP kézikönyv nem készült el! Természetesen ez nem jelent törvényi megfelelést sem! 


--8. Miért kell naprakészen vezetni a dokumentációkat? 

Azért, mert a vállalkozás által kezelt élelmiszer nap, mint nap élelmiszerbiztonsági veszélynek van kitéve, amit a dokumentáció alkalmazása segít észrevenni és kijavítani. 
A megfelelően kialakított naplókat nem nehéz naprakészen vezetni! 

Sajnos vannak még olyan rendszerek, ahol rengeteg napló van és ez komoly időráfordítást igényel. Ezeket a rendszereket át kell dolgoztatni szakemberrel és a dokumentációs részt le kell egyszerűsíteni. 


--9. Átvettem egy egységet, ennek biztos volt HACCP rendszere is. Honnét tudom én azt megszerezni? Kérjem el a hatóságtól? 

Sajnos ezt csak a volt tulajdonostól lehet elkérni, ha át akarja adni. Nincs hatósági nyilvántartás és hatósági példány a HACCP rendszerekről. 

--10. Ha Önök megcsinálják nekem a HACCP-t, akkor erre megkapom az engedélyt is? 

Nem! Az engedélyezési eljárás része (egy dokumentum) a HACCP rendszer, de nem helyettesíti az engedélyezési tervdokumentációt, azt külön kell elkészíteni! 

--11. Mi ez a HACCP? Nekem biztos van ilyen, mert meg kaptam a működési engedélyt! 

Sajnos a működési engedély átvétele nem feltétlenül jelenti a teljes készültséget. A HACCP teljes dokumentációt minden féleképen el kell készíttetni, ami 30-80 oldal tartalmat jelent. 

A gyakorlatunk során láttunk már olyan ügyfelet, aki 3 lapról hitte azt, hogy neki van HACCP-je. (Sőt, ezért még nem kevés pénzt is fizetett!) 


--12. Én egy csomó pénzért (több százezer) vettem HACCP-t, amikor már mindenkinek muszáj volt bevezetni! Miért kellene nekem erre a továbbiakban is költeni? 

Sajnos egy drágán, évekkel ezelőtt megvásárolt HACCP rendszert ugyanúgy frissíteni kell, mint a tavaly készültet. A frissítést nem az ára, hanem a törvényi változások (többek között) indukálják! 

A gyakorlati tapasztalatunk az, hogy ezek a drágán, tömegesen legyártott HACCP-k sajnos nem felelnek meg a jelenlegi előírásoknak és az egységekben ténylegesen alkalmazott technológiának sem! (Megjegyzés: gyakori volt, hogy ugyanazt a könyvet kapta a büfés, a nagy konyhás, a kocsmás és a tálalókonyhás is!) 

De! A felülvizsgálatok ára nem az eredeti kiépítési ártól függ! (12-20.000,- Ft+ Áfa között minden rendszer felülvizsgálata megtörténhet) 

--13. Miért a HACCP szerint kell raktározni, karbantartani, tisztítani? Évekkel ezelőtt is így kellet, amikor még nem volt HACCP? 

A HACCP évekkel ezelőtt még nem volt kötelező, de akkor is voltak élelmiszerhigiéniai előírások, amik szerint a munkát végezni kellett! 
Tulajdonképpen most is erről van szó, hogy az adott egységnek meg kell felelnie a törvényi előírásoknak, csak a HACCP egy belső, szabályozott keretbe foglalja ezt a megfelelést! 
Ami a régi rendszertől komolyabb változás, az a szigorúbb szabályozás és a dokumentáció, ami a HACCP alkalmazását igazolja! 
Sajnos ez az egész Európai Unióban érvényes szabályozás! 

--14. Miért jó az nekem, ha felülvizsgáltatom a HACCP rendszeremet, fog valami változni? 

A HACCP kézikönyvet egész biztosan frissíteni fogjuk, de a leghasznosabb dolog az lesz, hogy átnézzük Önöknél a feltételeket, papírokat és egy alapos, az ellenőrzésekre felkészítő tanácsadást adunk Önnek a HACCP frissítés mellé grátiszban! 

Hívjon, ha szüksége van szakértelmünkre:

Tel: (+36 20) 312 6892

Ha már tudja, hogy szüksége van a tanácsadói szolgáltatásunkra is, akkor ezt jelezze számunkra az aljánlatkérő űrlap kitöltésével: 

Error: Only up to 6 modules are supported in this layout. If you need more add your own layout.