IFS, BRC

IFS (Nemzetközi Élelmiszer Szabvány)

Az IFS szabvány eredetileg a saját név ( saját márkás)  termékek élelmiszerbiztonsági hátterének kialakítására jött létre, ugyanakkor mára általánossá vált az általános beszállítói feltételek között.

A saját név alatt forgalmazók köre bővül a kereskedelem fejlődésével, így a tanúsíttatásra vállalkozók köre is bővül.

Az IFS szabvány 5 súlypontja:

  • a követelményrendszer kialakítása és a minõségirányítás,
  • a vezetés felelõssége,
  • erõforrás-menedzsment,
  • a termék-elõállítás folyamata,
  • a mérés, ellenõrzés és javítások rendszere.

Felkészítés

A sikeres tanúsításhoz elengedhetetlen, hogy megfelelő felkészítőt válasszon. A fenti súlypontokon túl fontos, hogy a vállalkozásnak  legyen egy jól működő HACCP rendszere. Az új szabványban kiemelt jelentõséget kap az elõállított termékek nyomon követése, egy esetleges visszahívás esetén a pontos begyûjtés megszervezése.

Tanúsítás

A tanúsító audit minimum 2 napig tart, ahol a nem megfelelõségi kritériumokat (K.O.) felsorolja az IFS auditor!

Az IFS tanúsítvány       A, B, C, D értékelést alkalmaz. (A=minden rendben, D=egyáltalán nem teljesül),

A sikeres IFS tanúsítást igazoló tanúsítvány 12 hónapig érvényes. A második audit emelt szintû teljesítése után a kiállítandó tanúsítvány 18 hónap érvényességi idejû lesz. A felkészítés és a tanúsítás díjának meghatározásában a gyártósorok száma és az elõállított élelmiszer rizikófaktora a döntõ. Az IFS alapján történõ tanúsítást csak olyan szervezetek végezhetik, amelyek EN 45011 szerinti akkreditációval rendelkeznek.

Az IFS szabvány szerinti termékgyártás

Az élelmiszerkereskedelmi cégek beszállítójuktól elvárják annak igazolását, hogy különös figyelmet fordítsanak az élelmiszerbiztonsági kérdésekre (HACCP, higiénia és minõségirányítás). Az értékesítési láncok megkövetelik azoktól az élelmiszer beszállítóiktól is az IFS tanúsítvány közeljövõben történõ megszerzését, akik még nem rendelkeznek vele.

BRC

A BRC szabvány 1998 óta létezik és nyújt biztonságot az élelmiszeripari kiskereskedõknek, valamint fogyasztóknak. Elsősorban saját márkás termékek gyártóitól várják el a kiskereskedekmi láncok a  HACCP hét alapelvének alkalmazása mellett a környezetirányítási és minõségbiztosítási rendszerelemek alkalmazását is. A BRC szabvány átfogó hatásköre kiterjed a minõségre, a higiéniára és a termékbiztonságra.

A szabványt azért fejlesztették ki, hogy az „adott kereskedõ márkájával ellátott élelmiszereket forgalmazó vállalatok ellenõrzésére kidolgozott egységes irányelvekkel segítséget nyújtson a kereskedõknek törvényes kötelezettségeik betartásához és a fogyasztók védelméhez”.

A Szabvány értelmében kötelezõ:

  • a HACCP alkalmazása
  • dokumentált minõségirányítási rendszer
  • az üzemi környezeti elõírások, termékek, folyamat és alkalmazottak ellenõrzése.

Felkészítés

A sikeres tanúsításhoz elengedhetetlen, hogy megfelelő felkészítőt válasszon. A fenti kötelező pontokon túl fontos, hogy a vállalkozásnak  legyen egy jól működő HACCP rendszere. Valamint a szabvány szerinti követelményrendszerek teljesüljenek.

A tanúsítás

  • A BRC szabvány megfelel / nem felel meg kritériumokat használ

Kétféle vizsgálati tanúsítvány állítható ki: alap-, és emelt szintû.

TEL:    (+36 20) 312 6892    

e-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól. Bekapcsolt JavaScript szükséges a megtekintéséhez.

Minőségirányítási ajánlatkérő

Az űrlap kitöltését követően rövid időn belül felvesszük Önnel a kapcsolatot
Kötelező
Kötelező
Kötelező
ISO 9001
ISO 22 000
GLOBALGAP
BRC
IFS
Egyéb

Tel: +36-30-5000-524